Повече от 6 милиона граждани на Европейския съюз са подали молба за установяване в Обединеното кралство след Брекзит преди крайния срок в края на юни, който британското правителство наложи като част от процеса по излизане на страната от блока, пише „Индипендънт“.

"Наличието на повече от 6 млн. заявления за участие в схемата е безпрецедентно постижение и аз се радвам, че осигурихме правата на толкова много граждани на ЕС - наши приятели, съседи и членове на семействата", заяви министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател.

Останалите 570 000 души, чиито молби не са одобрени до момента, също ще се ползват с равни права до вземането на решение по техните случаи. Всички те са получили удостоверения, които могат да използват в случай, че трябва да докажат имиграционния си статут, например при започване на нова работа или наемане на имот.

Схемата за уседналост на Обединеното кралство беше въведена през март 2019 г., като част от плановете на Великобритания да напусне ЕС. Едно от основните въздействия на Брекзит върху живота на Острова беше краят на свободното придвижване и възможността за всеки един гражданин на Съюза да живее и работи навсякъде в рамките на блока.