4-дневната стачка на най-голямото летище във Великобритания - „Хийтроу“, може да предизвика затруднения във въздушния трафик. Протестът на служителите на граничните служби започва днес, 29 април, и е срещу промените в условията на труд.

Това ще доведе до спиране на работата на терминали 2, 3, 4 и 5 и ще засегне по-скоро пристигащите, отколкото заминаващите.

Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS), който представлява служителите на граничните служби, твърди, че очаква около 250 служители да загубят работата си в паспортния контрол.  

От 7 до 13 май се очакват стачки и на други служители на летището. Сред тях е и друг синдикат – Unite.

Снимка: bTV

Властите на „Хийтроу“ заявиха, че разполагат с планове за действие в извънредни ситуации по време на стачките и че ще се опитат да отстранят всякакво въздействие върху пътуванията.

Нарастващата инфлация и тежката криза на разходите за живот доведоха до много стачки във Великобритания през последните години - на учители, медицински сестри, работници във железопътния транспорт и летищни служители, които излизаха да протестират срещу ниските заплати и лоши условия на труд.