Срокът за формиране на правителство в Турция изтече, като се очаква президентът Реджеп Ердоган да свика предсрочни избори и да даде мандат за временно правителство на Ахмед Давутоглу, предаде в. „Хюриет”.

Турското законодателство позволява удължаване на срока за формиране на правителство, но Ердоган заяви, че няма да го удължава. След изтичането на срока за формиране на кабинет, президентът или парламентът могат да обявят нови избори.

Давутоглу заяви, че ще направи предложения за министерски назначения, след като получи списък с представители на отделните партии. Очаква се новият кабинет да е готов до 30 август, пише още „Хюриет”.

Според резултатите от изборите на 7 юни във временното правителство управляващата Паритя на справедливостта има право на 11 министри, Републиканската народна партия на шест, а прокюрдската Народна демократична партия и Партия на националистическото движение по трима министри.

Давутоглу се противопостави на участието на представители на прокюрдската партия заради продължаващите военни действия срещу ПКК.

Според „Хюриет” НДП ще получи министерски ресори като култура, туризъм и Европейски съюз.