Срещата на върха за 70 години от създаването на НАТО приключи.  Алиансът поставя във фокуса си Китай и засилва защитата на Полша и балтийските държави. 

70 годишният съюз, който отговаря за сигурността на 1 милиард души на планетата е изправен пред нови заплахи и пред вътрешни реформи особено след словесните сблъсъци между президентите Тръмп и Макрон в последните дни.

Американският държавен глава даде днес обяд на държавите, които отделят достатъчно за отбрана. На тази среща президентът Радев поиска да не се създава нова разделителна линия между богатите държави производители на оръжие и бедните държави, които го купуват, а  да има стимули и трансфер на технологии. 

Снимка: Президентство на Република България

Радев предизвика дебат, като отбеляза, че богатите държави, произвеждайки оръжие инвестират в собствените си икономики, а бедните страни членки като купувачи натоварват социалните системи.

Снимка: Президентство на Република България

„За нас това наистина е товар, защото ни лишава от възможност да инвестираме в нашите икономики и това задълбочава технологическата пропаст между страните.Не виждам бъдещето на алианса като съюз между производители и клиенти. а като партньори, които заедно развиват технологии и произвеждат оборудване”, заяви Радев.

Гърция подкрепи плана да организираме съвместна охрана на небето на Северна Македония.

„Двете страни ще направят усилия да поемат тази мисия", каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

България ще участва в инициативата  на НАТО 4 по 30, която трябва да поддържа в 30-дневна готовност 30 бойни кораба, 30 ескадрили самолети и 30 батальона.

„Във всички компоненти участваме", заяви началник на отбраната ген. Андрей Боцев.

Съюзниците  за първи път разглеждат като предизвикателство Китай. 

„Виждаме Китай да инвестира интензивно в нови модерни военни технологии ракети които могат да достигнат Северна Америка, хиперзвукови оръжия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Снимка: Президентство на Република България

Тази среща на върха ще се запомни и с размяната на реплики между президентите на Съединените щати и Франция, дали алиансът е в мозъчна смърт и изтеклото в медиите видео. На него канадският премиер и  френският президент обсъждат Тръмп.

Снимка: Президентство на Република България

„Реториката на лидерите не винаги е на ниво, но приносът винаги”, обобщи генералният секретар на НАТО.

Снощи английската кралица даде прием за държавните лидери от НАТО, на който България беше представена от президента Радев и съпругата му Десислава. Кадри от вечерята показват как българският държавен глава седи на първия ред до президента Тръмп.

Любопитен акцент са снимките от „Даунинг стрийт” 10, където съпругата на президента поставя коледна играчка на елхата.