България ще има принос с военна техника и личен състав към инициативата за готовност на НАТО.

Това заявиха пред bTV военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. Двамата участват на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Страната ни е декларирала един боен кораб и два хеликоптера за медицинска евакуация. Освен това България ще допринесе към Алианса с рота военна полиция, военни медици и един механизиран батальон от сухопътни войски.

От 2020 г. Алиансът има декларирани способности за готовност за 30 дни да изпрати 30 бойни кораба, 30 ескадрили и 30 батальона срищу всяка нововъзникнала заплаха - т.нар 4х30.

Вицепремиерът Каракачанов обяви, че осъвременяването на плановете за защита на Балтийските страни и Полша е одобрено, след като Турция се е отказала от условията си да бъдат признати сирийските кюрдски сили за отбрана за терористична организация.

Според военния министър в миналото е имало много повече емоции.

Той подчерта, че Северна Македония е участвала независимо и приемането на присъединителния протокол не е ратифициран от всички 29 държави членки в НАТО.

Проведени са и разговори с гръцкия министър на отбраната да се координира съвместна охрана на въздушното пространство.

Двете страни ще направят усилия да поемат дейността. Гръцкото мнение за споделена въздушна полиция (Air Policing) е било положително.