Американският президент Доналд Тръмп отмени пресконференция и прекрати своето участие в срещата на НАТО, съобщава „Индипендънт”. Причината е, че Тръмп е реагирал гневно на видео, в което световните лидери  си правят шеги на негов гръб.

Американският президент беше попитан дали е видял клипа, в който неговите международни партньори се шегуват за неговата експлозивна конференция с Еманюел Макрон.

Във видеото Джъстин Трюдо казва, че е видял как екипът на Тръмп им е зяпнал от почуда. В отговор на репликата на Трюдо, американският президент нарече канадският премиер „двуличен”, когато бе попитан за видеото сряда следобед.

Според Тръмп реакцията на Трюдо е била предизвикана от неговото искане Канада да допринася повече за НАТО.

Въпреки това, по време на изказването си с германския канцлер Ангела Меркел, американският президент определи Джъстин Трюдо като „добро момче”.

Цялата среща за 70-ия рожден ден на НАТО бе белязана от напрежение, въпреки че лидерите от страните в пакта декларираха единство, отбелязва Би Би Си.

Още във вторник Доналд Тръмп и Еманюел Макрон си размениха доста остри реплики по редица актуални въпроси в севернопатлантическия пакт. Очевидно тази словесна престрелка е била тема на разговор във видеото, разгневило американския президент.