Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг публикува в „Туитър” акаунта си обща снимка на участниците в срещата на НАТО, която се провежда в Лондон.

В центъра на снимката е самата кралица Елизабет II. Сред лидерите на НАТО е и българският държавен глава Румен Радев. До него седи американският президент Доналд Тръмп, а зад него е премиерът на Македония – Зоран Заев.

Утре предстои откровена дискусия сред държавите от Алианса за бъдещето на съюза, след като френският президент обяви, че НАТО е в мозъчна смърт и експертна група ще трябва да определи как да се реформира. Президентите на САЩ и Франция вече сблъскаха позиции по въпроса.

„Това беше отвратителна обида към държавите членки. Франция най-много има нужда от НАТО”, каза Доналд Тръмп.

„Разбирам, че думите ми са разтърсили доста хора. Аз продължавам да стоя зад тях”, отговори Макрон.

Според българския президент Европейският съюз следва да има собствен отбранителен потенциал и бързи механизми за изпълнение на решенията, да подхожда не само от позицията на общ пазар, но и на общ политически блок.

Според Румен Радев думите на Макрон носят болка и от състоянието на Евросъюза. Предстои работна група да изработи нов стратегически преглед на Алианса.

„За тези 7 десетилетия НАТО винаги е имал възможност да се изправи и да намери вярната посока”, каза президентът Радев.

Утре се очаква основната тема на срещата отново да са разходите за отбрана.