Унгария неочаквано се превърна в акцент на срещата на европейските лидери в Брюксел. Редица държави-членки открито критикуваха страната заради неспазване на основни ценности и демократични принципи на ЕС.

Новият унгарски закон за хората с различна сексуалност неочаквано влезе в дневния ред на Съвета, измести редица теми в него и предизвика бурни дебати сред евролидерите. Това се случи часове, след като 17 от тях подкрепиха писмо с критики за дискриминационната политика на Будапеща, която, според тях, не отговоря на европейските ценности.

Евролидери дори заявиха, че сънародниците им не желаят вече да плащат за държави, които не спазват демократичните принципи на ЕС. Унгария отвърна, че въпросният закон е единствено в защита на децата.

Отношенията с Русия предизвикаха очаквано сериозен сблъсък миналата нощ. Редица държави-членки се противопоставиха на предложението на Германия и Франция за директен диалог с руския президент Владимир Путин.

"Не беше възможно да постигнем съгласие днес за незабавна среща на върха, но за мен е важно идеята за диалог да остане и да работим по нея", заяви германският кацлер Ангела Меркел.

Очакваше се темата миграция да предизвика бурни полемики, но дебатите приключиха бързо, без да се стигне до основния разединяващ проблем – как да се разпределят нелегалните мигранти между страните членки.

Въпреки подобряващата се епидемична ситуация в Европа, COVID-19 продължава да разединява държавите членки. Отново Франция и Германия критикуваха партньорите си, които приемат на своя територия граждани, имунизирани с ваксини, различни от одобрените от Европейската агенция по лекарствата.

Срещата на евролидерите продължава и днес, когато те ще обсъдят разпределянето на рекордния Фонд за възстановяване от корона-кризата.