Европа и САЩ отново са заедно на световната политическа сцена. Европейските лидери посрещнаха този следобед в Брюксел американския президент Джо Байдън.

Посещението му тук само половин година, след като встъпи в длъжност, едва ли ще изчисти всички различия, но дипломацията се завръща. Така могат да се обединят коментарите тук. Търговските отношения, стратегията спрямо Китай и Русия само ден преди Джо Байдън да се срещне в Женева с руския президент Владимир Путин, са акцентите.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посрещна топло американския президент и определи визитата като завръщане на САЩ на световната сцена.

„Оставаме ангажирани, никога не сме си тръгвали напълно. Потвърждаваме, че е от първостепенно значение за Щатите да имат чудесни отношения с НАТО и ЕС“, заяви Байдън.

Последните четири години не бяха лесни. Светът и Америка се промениха, Европа се промени. Но ние сме съюзници и приятели и очакваме да работим заедно“, допълни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Атмосферата е видимо приятелска, но това не крие различията в интересите от двете страни на Атлантическия океан.

САЩ имат нужда от Европа като съюзник срещу Китай. Въпросът е до каква степен Европа ще приеме. Съюзът пък се бори от години да изчисти търговските си отношения с Щатите, тъй като не са премахнати митническите такси, наложени от предшественика на Байдън - Тръмп.

Първият пробив е налице. Европа и Щатите си дават още пет години, за да излязат от 17-годишна битка и намерят решения на споровете си около гигантите в самолетостроенето „Еърбъс“ и „Боинг“.

Джо Байдън и Владимир Путин ще се видят утре повече от 35 г. след срещата на Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.