"Няма проблем в отношенията между Турция и Съединените щати, който да не може да бъде решен!".

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след двустранна среща с американския президент Джо Байдън в Брюксел в кулоарите на форума на върха на НАТО.

Снимка: Ройтерс

Ердоган определи разговора си с Байдън като "продуктивен и искрен". Няма обаче напредък по спора за руските противоракетни системи С-400, с които Турция разполага, а Съединените щати настояват, че не са съвместими с колективната отбрана на НАТО.

Освен това още няма съгласие по предложението на Ердоган Турция да остави свои военни в Кабул, за да охраняват международното летище там.

"Имахме големи планове. Дискусиите продължават, за да постигнем реален напредък", каза американският президент.

НАТО е единна и солидарна със съюзниците, изтъкна Байдън.

"Областите на сътрудничество между Съединените щати и Турция за нас са по-богати и по-големи от проблемите", каза от своя страна Ердоган.

За първи път от седем години насам в Брюксел този вторник ще се проведе среща на върха Европейски съюз - Съединени щати. Американският президент Джо Байдън ще разговаря с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула Фон дер Лайeн и Шарл Мишел. Основните теми са пандемията, икономическото възстановяване, климатичните промени и отношенията с Русия и Китай.

Байдън каза още, че насрочената за сряда в Женева негова среща с Владимир Путин е от ключово значение. Американският президент нарече Путин "достоен съперник" и заяви, че когато са му задали в ефир въпроса дали руският президент е убиец, той е отговорил честно.