Лидерите на 40 държави, над 100 министри на отбраната и външните работи и около 500 експерти по сигурността са в Мюнхен. Във форума участват и българският премиер и външният ни министър.

Снимка: EPA

По време на двустранните срещи премиерът Борисов защитил българската позиция по енергийните проекти "Балкански поток" и интерконектора с Гърция.

Лидери от различни държави на различни позиции по горещите теми отново се събраха в една зала, за да търсят диалог. Сред тях държавният секретар на САЩ Майк Помпео, както и външните министри на Русия, Иран и Китай.

За първи път на форума са френският президент Еманюел Макрон и канадският премиер Трюдо, както и основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг.

„Правилото на Мюнхенската конференция е: Бъдете ангажирани, общувайте и не се игнорирайте“, заяви Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

В речта си германският президент критикува Русия, САЩ и Китай, че с егоистичното си поведение застрашават международния ред. Призова и за по-активна роля на Европа в разрешаването на конфликти.

„Методът на влияние не е само военен, има и други методи... Чрез меките мерки, чрез помощи към държвите да изградят устойчиви общества, да изискваме от тях и резултат“, каза външният министър Екатерина Захариева.

Най-важно е какво става зад кулисите. Миналата година на форума са се състояли 2000 двустранни срещи.

Сега тече срещата за Западните Балкани. По-рано в Мюнхен, Сърбия и Косово възстановяват жп транспорта помежду си. Президентите на двете държави подписаха споразумение за това. То предвижда и изграждане на автомагистрала от Ниш до Прищна.

Снимка: EPA

Девет големи протеста на антиглобалисти са предвидени в рамките на тези три дни на Конференцията по сигурността. Първият беше на привърженици в защита на действия за промени срещу климата или т.нар. „петъчни протести на Грета“.

Четири хиляди полицаи охраняват лидерите на конференцията.