Учени от университета в Кеймбридж са открили рядък средновековен ръковпис от XV век, наподобяващ стендъп комедия. Комичната проза осмива крале, свещеници, селяни и насърчава публиката да се напие. Изследването на учените е публикувано в The Review of English Studies.

Ръкописът е дело на духовника Ричард Хиг, учител на децата от благородническо семейство. Учените смятат, че учителят е записал шегите по време на представление на странстващ поет певец, който е свирил на границата между Дербишър и Нотингамшър около 1480 г.

При повторното разглеждане на старите ръкописи учените открили хумористичен запис, който не е характерен за текстовете от онова време. Тя гласяла: „Подписано от мен, Ричард Хийг, защото бях на празника, но останах трезвен“.

Текстът е открит в Националната библиотека на Шотландия. Там вече имало няколко ръкописа на Хиг, но този специално е бил пренебрегван дълго време

„Бяхме изправени пред един истински средновековен комик, който създава наистина оригинален, ироничен материал. Да се докоснем до такъв човек от онова време е невероятно рядко и вълнуващо“, казва д-р Джеймс Уейд, който е проучил текстовете.