През 2022 г. се навършват 700 години от смъртта на поета Данте Алигиери. Наричан е „създател на съвременния италиански език“. Той е автор на най-влиятелното Ренесансово произведeние - поемата „Божествена комедия“.

Снимка: Посолство на Италия

На нея е посветена уникалната за България изложба на бижута „Скъпоценният път на Данте“. Тя представя 9-те кръга ада, ангели, грифони и дракони, изобразени в гривни, обици и брошки, представящи великото произведение. Тя се открива утре, 24.03 в Национална галерия „Двореца“ и е дело на италианският майстор Диего Прекоси Папи.

Кой е Диего Прекоси Папи?

Диего Перкоси Папи е роден в гр. Рим през 1946 г. Посещава Факултета по архитектура. Неговият творчески път започва, когато решава да се насочи към дейността на художник-скулптор-златар, като за такъв се учи сам. Философията си за работа в приложните изкуства той черпи от практиката си, успявайки да създаде собствен и разпознаваем стил чрез използването на старинни материали и техниката на цветния емайл „клоазоне“.

Снимка: Посолство на Италия

„Клоазоне представлява изграждане на малки затворени пространства с помощта на метална тел или пластини, които се запояват върху основа от благороден метал. След това тези малки затворени пространства се запълват с няколко слоя различни цветове емайл, като след всеки слой се изпичат. Накрая се полират до получаване на великолепни творения с разноцветните части на емайла“, разкрива кураторът на изоложбата, Ирина Дилкова,

Изживяването на творбата на този гигант на човешката история беше едно нелесно начинание заради естеството на нашата работа, но решихме да заложим върху характерните си черти: емоцията на цветовете, символиката на предметите и историята като корен на настоящето и бъдещето. И така, с изтънченост и произведения на изкуството очертахме един вид кратко пътуване из Комедията, наблягайки с нашия стил върху фигурата на Данте като предшественик на Ренесанса и на съвременното мислене“, споделя авторът за изложбата.

Кои са адските и божествени бижута, които ще видим в София до 30.04?

„Самите бижута са замислени така, че да тълкуват текста на Данте по свой собствен начин. Идеални примери в този смисъл са гривната на „Прокълнатите души“, носена от Харон, с различни, но тясно свързани помежду си камъни, или змиите на „Завистта“ в Чистилището.

Снимка: Посолство на Италия

Не липсват и небесните препратки в бижутата в Рая с присъствието на луната и звездите, а и със символичното участие на Ариго VII, призован да възстанови „доброто правителство“ в Италия. Той е представен от короната и двуглавия орел в центъра на залата. Накрая стои на трон фигурата на Дева Мария, както е в стенописа Величието в Палацо Публико в гр. Сиена, като символично затваря маршрута“, разказва за изложбата проф. Райналдо Перуджини, архитект и архитектурен историк.

Изложбата „Скъпоценният път на Данте“ гостува у нас по покана на Посолството на Италия и Италианския културен институт.