Сръбската църква призна Македонската православна църква за независима - Охридска архиепископия. Това стана ясно на обща литургия на патриарх Порфирий и архиепископ Стефан в катедралния храм в Скопие.

По-рано Вселенската патриаршия призна каноничната същност на Македонската православна църква именно като Охридска архиепископия, а по-рано на паметника на славянските първоучители Св. Кирил и Методий имаше скромно тържество, на което бяха отличени ученици от Охрид и околността.

Представители на българските дружества отсъстваха, а причината е, твърдят тукашни българи, че те не получават покана за официално общо честване на дати от общата ни история.

Ученици, преподаватели и родители се поклониха пред паметника на светите братя край Охридското езеро.

Стотици отдадоха почит и пред мощите на учениците на солунските братя свети Климент и Наум Охридски. В манастира на Наум Чудотворец, поклонниците търсят изцерение.

В едноименната църква очите на Светите седмочисленици и ктитора княз Борис Михаил са заличени.

„В минали времена хората били много суеверни и когато боледували, нямало лекари, считали конкретно за този случай жените, ако вземат от тази вар от очите на светеца и ако глътнат тази вар, считали, че това им помогне, затова можем да видим на много места, че са извадени очите от фреските на светците“, разказа екскурзоводът Любчо Кортелов.


А в празничен ден местните още по-силно вярват, че покровителите на града - Светите първоучители и техните ученици, закрилят Охрид от беди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!