Политически трусове и седмица на протести в Германия, след като християндемократите за първи път се коалираха с крайнодесни.

Коалицията в провинция Тюрингия не продължи дълго, но доведе до криза.

„Правилният отговор трябва да е не приемам изборите", „По-добре да управляваш с фашисти, отколкото изобщо да не управляваш“. Това гласяха част от плакатите на хората, които протестираха пред централата на либералите от „Свободната демократическа партия“ в Дюселдорф.

Снимка: БГНЕС

Именно техният кандидат Томас Кемерих бе избран за регионален премиер на провинция Тюрингия. Християндемократите на Меркел го подкрепиха и сега следва ключовият момент - решаващите гласове, за да спечели дойдоха от крайнодясната „Алтернатива за Германия“, които не подкрепиха собствения си кандидат.

Цели 24 часа трябваха на Кемерих да подаде оставка, а лидерът на либералите Кристиан Линднер - да изрази съжаление и да признае грешка. Според анализатори попаденето в коалиция с крайнодесните може да се разклати Християндемократическия съюз на национално ниво.

Снимка: Reuters

Председателят на ХДС Анегред Крамп-Каренбауер заяви, че важната стъпка е да се вземат правилните решения. За партията най-доброто решение към момента са нови избори, допълни тя.

Християндемократите в Тюрингия не бяха съгласни и последва оставка на техния заместник-председател в провинцията. Канцлерът Ангела Меркел повдигна въпроса от Ангола, където е на посещение.

„Беше лош ден за демокрацията. Ден, който срина дългогодишни традиции и ценности на партията и сега трябва да направим всичко по силите ни, за да бъде ясно на всички, че случилото се различава от политическите виждания на партията“, заяви Меркел

Снимка: Reuters

В думите на канцлера анализаторите видяха и доза съпричастност към наследничката ѝ Каренбауер, чийто авторитет още в първата година след избирането ѝ претърпя сериозни турбуленции.

Според проучване на РТЛ десните популисти от „Алтернарива за Германия“ са загубили два процента от подкрепата си. Сега обаче крайнодесните успяха да разклатят основите на „старите партии“ и отново да привлекат вниманието към себе си.