В 15-ия ден на войната ситуацията тук в най-големият град в Западна Украйна – Лвов, е спокойна. Но не такава е ситуацията около Киев. На изток от столицата се водят сражения. Поне така твърди украинското министерство на отбраната, което разпространи видео с драматични боеве в град Бровари. Там има украинска военна база.

Снимка: btvnovinite.bg

На кадрите се вижда колона от руски танкове, които попадат в засада. Според световните агенции не може да се установи дали кадрите са от днешния ден. 

По информация на кмета на Киев Виталий Кличко половината от населението на столицата вече е евакуирано.

Той и президентът Зеленски осъдиха атаката над детска болница в Мариупол в сряда. Към тях се присъедини и ООН. Президентът на Украйна определи случая като „отвъд зверство“.

Новородените бебета и децата с техните родители са изведени от атакуваната сграда. Детската болница и родилното отделение в Мариупол са ударени от руска система за залпов огън. 17 възрастни са ранени. Трима са загинали, сред тях и дете.

„Детска болница и родилно отделение – с какво те заплашиха Руската Федерация. Каква страна е тази, която се страхува от болници и ги унищожава? Там да не би да имаше малки бандеровци или бременни жени, готови да стрелят по Ростов? Да не би някой да е унижил рускоговорящ? Какво е това? Денацификация на болница? Това е отвъд зверство“, каза украинският президент Володимир Зеленски.

ООН заклейми атаката в Мариупол. Според Москва болницата била превърната във военен обект от радикали.

Най-голямата детска болница във Лвов приема пациенти от разрушените и затворени лечебни заведения - не само в Мариупол, а цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради опасността от ракетни атаки и тук, лекарите са взели единствените възможни мерки – да облепят прозорците с тиксо, за да не се пръснат при бомбардировка и да посочат входовете на бомбоубежищата.

„В момента за нашите пациенти всичко изглежда спокойно, но не можем ли да кажем, дали утре боевете няма да започнат и при нас, дали ще можем да им помагаме?“, казва д-р Олена Козлова, заместник-директор на болницата.

Снимка: btvnovinite.bg

Болницата е специализирана в лечение на деца с хематологични, онкохематологични и редки заболявания. Бойните действия заварват хиляди малки пациенти на животоспасяващо лечение в цяла Украйна, което спира внезапно с началото на войната. 

„Почти две седмици живяхме в сутерена, защото непрекъснато звучаха сирени. Ситуацията е плачевна, какво да ви кажа“, казва Людмила, родител, бежанец от Киев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е ужас. Това е отчаяние. Децата ми сега имат нужда само от спокойствие – да не падат бомби върху тях. А през следващите дни ще заминем за Полша, където ни предлагат пълно лечение“, допълва Альона, родител, бежанец от Харков.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен в условията на препълнена с пациенти и близките им болница, липса на санитарни материали и дрехи, д-р Козлова приема екипа ни и в много труден личен момент. 14-годишната й дъщеря днес заминава сама за Полша, докато тя остава във Лвов, за да спасява децата-бежанци от цяла Украйна.

„Извинете ме!  По специалност съм онкохематолог. През целия си живот съм се борила за живота на децата, за здравето и живота на малките пациенти. И бях щастлива, че успявахме да спасяваме десетки детски души. И сега дойдоха тези, които лишават хиляди деца от правото им на живот. И не само децата – отнемат живота и на много други хора. Имам един въпрос: Как всичко това може да се прости?“, казва д-р Козлова.

Заместник-кметът на Мариупол Серхий Орлов обяви пред Би Би Си, че от началото на войната в областта са загинали най-малко 1200 души. Не всички са идентифицирани. Не е ясно колко от тях са военни и колко са цивилни.

Евакуацията в страната продължава. Този четвъртък бяха договорени седем коридори, няма информация дали от всичките тях е имало извеждане. По данни на украинските власти вчера над 60 хиляди души са успели да се преместят на по-безопасно място.

  • Без официално потвърждение: Ще получи ли Украйна ракети с голям обсег от САЩ?
  • Украйна нанесе ракетен удар по щаба на руския Черноморски флот в Крим
  • Русия с нова въздушна атака срещу Киев: Има 18 ранени
  • Зеленски с призив към Съвета за сигурност на ООН: Да отпадне правото на вето за постоянните членки
  • Зеленски в САЩ: Никой не е очаквал, че Украйна ще изтласка руския флот от черноморски води
  • Сесия на общото събрание на ООН: Основната тема в дебатите е войната в Украйна
  • Зеленски вече е в САЩ, посети ранени украински войници
  • Киев с чистка в отбраната: Отстранени са шестимата военни зам.-министри
  • След твърденията за влошеното здраве на Рамзан Кадиров: Кремъл няма информация за чеченския лидер
  • Украинско настъпление край Бахмут