Руските войски нанасят въздушни удари в Мариупол, съобщава каналът на градския съвет в Телеграм.

"Бомбите удрят жилищни сгради. На сградата на Държавния технически университет "Приазов" в центъра на града е нанесено поражение. В района на Драматичния театър има и бомбардировка", се казва в изявлението, цитирано от Би Би Си.

След удара в педиатрията в Мариупол вчера стана ясно, че дете и двама възрастни загинаха. Сред ранените при обстрела има не само хора от персонала, но и родилки. В украинския град има няколко детски болници. 

Новородените бебета и децата с техните родители са изведени от атакуваната сграда. Детската болница и родилното отделение в Мариупол са ударени от руска система за залпов огън. 17 възрастни са ранени. Трима са загинали, сред тях и дете.

„Детска болница и родилно отделение – с какво те заплашиха Руската Федерация. Каква страна е тази, която се страхува от болници и ги унищожава? Там да не би да имаше малки бандеровци или бременни жени, готови да стрелят по Ростов? Да не би някой да е унижил рускоговорящ? Какво е това? Денацификация на болница? Това е отвъд зверство“, каза украинският президент Володимир Зеленски.

„Те искаха да убият нашите деца, нашите жени, нашите лекари, които се борят за живота на всяко дете, попаднало под обстрела на вражески оръжия в продължение на 14 дни“, каза кметът на Мариупол Вадим Байченко.

ООН заклейми атаката срещу болницата. Последва реакция на първия заместник представител на Русия в организацията.

"Ето така се раждат фалшиви новини. Предупредихме на 7 март, че тази болница е превърната във военен обект от радикали. Смущаващо е, че ООН разпространява информация без потвърждение", заяви той.

Според данни на УНИЦЕФ над 1 млн. деца са напуснали Украйна от началото на войната.