Реджеп Тайип Ердоган бетонира властта си за още пет години след исторически балотаж. При 100% обработени протоколи настоящият президент печели 52,18% от гласовете на избирателите.

Лидерът на обединената опозиция – Кемал Кълъчдароглу, получава 47,82%. Избирателната активност беше малко над 84%.

24 часа след оспорваната битка Турция изглежда все по-разделена. Президентът Ердоган спечели изборите отново, но според анализатори, малката разлика, с която го направи показва засилващата се промяна в настроенията на турското общество.

Една от причините е икономическата криза, в която се намира Турция. Вчера в речта си пред своите привърженици президентът заяви, че ще се справи с нея, но след преизбирането му лирата удари ново дъно.

За опозиционно настроените хора - резултатите означават още пет години, в които промените, които те искат по отношение на спазването на човешките права и свободата на медиите, може и да не се случат.

Разбира се за привържениците на Ердоган победата стана повод за бурни тържества. Пред централата на „Партията на справедливостта“ се стекоха хиляди хора. „Тук беше блато, нямаше нищо, а той взе едно нищо и го докара до това състояние“, заяви една от привърженичките на Ердоган.

Други обаче видяха в победата възраждане на миналото. „Османският период се завръща“, заяви друг избирател.
„Цялата нация спечели“, каза в своята реч Ердоган и обеща стабилизиране на икономиката. Според него е „време да загърбим изборните дебати и конфликти и да се обединим около националните ни цели и мечти“.

Опонентът му Кемал Кълъчдароглу увери, че „борбата за демокрацията няма да спре“. „Преживяхме най-нечестните избори за последните години. Всички средства на държавата бяха мобилизирани за една политическа партия“, заяви той след загубата.

Турското общество изживява най-голямата поляризация в историята си, смята професорът по политически науки Мурат Сомер.

„Ердоган със сигурност ще се опита да продължа отношенията си с Европейския съюз, но за съжаление по отношение на ценностите системата, която представлява той, е система, която отдалечава Турция от демократичните западни държави“, коментира Сомер. Според него Кълъчдароглу е можел да сложи ред в икономическия хаос с разум и диалог.

Сред първите лидери, които поздравиха Ердоган, бяха колегите му от Русия и Съединените щати, както и българският президент Румен Радев.