Български политици поздравиха турския президент Реджеп Ердоган за преизбирането му. При 99% обработени бюлетини Ердоган получава 52,1%, а опонентът му Кемал Кълъчдароглу – 47,9%.

"Поздравления за Реджеп Ердоган. Народът на Турция гласува за най-доброто бъдеще на своята страна и нашия регион. Нашето приятелство и ползотворно сътрудничество ще продължат да укрепват и насърчават просперитета и стабилността", написа в Туитър председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„От свое име и от името на Движението за права и свободи (ДПС) поднасям искрени поздравления за преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган за президент на Република Турция“, написа в социалните мрежи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Вярвам, че този резултат ще донесе ползи не само за Турция, но и за целия регион“, добави той.

1686 души от България са гласували на турските президентски избори, като 72,6% от тях са подкрепили Кемал Кълъчдароглу, който остава втори. 27,4% получава Реджеп Ердоган.

„Единственият победител е Турция“. Това заяви президентът Реджеп Ердоган след провелия се балотаж и победата му. Според данните на NTV Ердоган печели 52,16% от гласовете, а Кемал Кълъчдароглу събира 47,84%.