Посещението на кандидата за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу  започна от гроба на Тюркян, станала жертва на Възродителния процес в кирковското село Могиляне.

Кемал Кълъчдароглу пристигна в Кърджали
Снимка: Мария Георгиева

Кемал Кълъчдароглу е с делегация, като част от нея е и кметът на Одрин. На място ги посрещна председателят на ДПС Мустафа Карадайь, депутати от партията и кметове от целия регион.

„Днес сме пред паметниците на загиналите за демокрацията по време на тоталитарния режим. И в Турция водим същата борба за демокрация. Навършват се 100 години от основаването на Републиката и ще продължаваме с демокрацията. Разчитам и на гласовете на българските изселници. Всяка свобода е дала жертви. Те са дали своите тук“, посочи Кълъчдароглу.

В Момчилград делегацията посети и поднесе цветя на паметника на Наим Сюлейманоглу, както и на паметника на Нури Адалъ, който е лежал 23 години в затвора по времето на тоталитарния режим.

Снимка: Мария Георгиева

Посещението на опозиционния лидер в България е на фона на предстоящите на 14 май в Турция избори за парламент и президент.

Снимка: Мария Георгиева

Около пет хиляди души се събраха тази вечер в центъра на Кърджали на благотворителната вечеря Ифтар, която се дава от побратимените общини Кърджали, Одрин, Чорлу , Текирдаг.