„Преживяхме най-нечестните избори през последните години“, заяви след загубата лидерът на Републиканска народна партия и кандидат за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, цитиран от Миллиет.

„Скъпи мои хора, не мога да позволя истината да бъде победена. Не мога да приема, че милиони имигранти ще дойдат и вие ще станете втора класа. Докато децата ни се опитват да живеят без работа и без сили, аз не мога да позволя правата им да бъдат нарушени. От Хакари до Одрин, от Синоп до Хатай, ние всички сме едно семейство“, каза Кълъчдароглу.

„Сърцето ми не можеше да приеме гърбовете на хората ми да се превиват, когато всичко се повишава всеки ден. Борих се за вашите права, за вашите закони, да живеете в изобилие и ще продължа да се боря“, категоричен е той.

„Сега имам молба към вас. Подкрепете борбата за демокрация, за себе си, за вашите деца, за вашите братя и сестри“, продължи Кълъчдароглу.

„Бих искал да благодаря от сърце на всички граждани, които отидоха до урните. Специални благодарности към жените и младите хора. Поздравявам ги с любов и уважение. На тези избори волята на хората, да сменят едно авторитарно правителство, се прояви ясно въпреки целия натиск“, посочи той.

Междувременно известен кмет от партията на Кемал Кълъчдароглу настоя за неговата оставка и призова Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул,  да поеме ръководството на Републиканската народна партия.

„Благодарим на г-н Кълъчдароглу за усилията му, но той беше подведен, особено в първия кръг, от 3-5 губещи, които поставиха собствените си интереси пред интересите на страната“, каза кметът на община Болу Танжу Йозджан.

„Имамоглу трябва да стане ръководител на партията“, допълни той.