Българският президент е поздравил турския си колега за преизбирането му на поста държавен глава. След историческия балотаж в Турция Реджеп Ердоган бетонира властта си за още 5 години. При над 99% обработени протоколи настоящият президент печели 52,16% от гласовете на избирателите.

Лидерът на обединената опозиция – Кемал Кълъчдароглу, пък получава 47,84%.

Радостни възгласи и улични празненства в Истанбул последваха преизбирането на президента Ердоган. Пред централата на Партията на справедливостта и развитието се стекоха хиляди.

“Дай боже, ще продължим по този начин - за бъдещето, за децата и внуците ни. До края ще сме зад него. Тук беше блато, нямаше нищо, взе едно нищо и го докара до това състояние”, коментира местна жителка.

Други видяха в победата възраждане на миналото.

„Османският период се завръща“, казват те.

"Цялата нация спечели. Време е да загърбим изборните дебати и конфликти и да се обединим около националните ни цели и мечти", заяви Ердоган пред ликуващите тълпи в Анкара и обеща стабилизиране на икономиката, която разклати доверието към него през последните години.

Въпреки загубата лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу увери, че "борбата за демокрацията няма да спре".

„Преживяхме най-нечестните избори за последните години. Всички средства на държавата бяха мобилизирани за една политическа партия. Но въпреки целия натиск се видя и волята на хората за промяна на авторитарния режим“, посочи той.