През 1943 г. Британското правителство е предложило на Царска България да евакуира в Палестина 8 хил. евреи. Това разкриват наши учени от Института за исторически изследвания към БАН и Независимо историческо дружество. Те проучват документи, които се пазят в британския Национален архив.

Българското правителство е получило предложение български евреи да се заселят в земите на тогавашна Палестина, която е била под британско владение.

Това показват разсекретени архивни документи на английското посолство в Швейцария, чрез което са поддържани българо-британските дипломатически отношения по време на Втората световна война.

Британското предложение, е отправено към няколко европейски страни в началото на 1943 г., в разгара на геноцида на нацистите срещу евреите. Сред страните, които го получават е и България.

“Предложението е във време, в което, евреин да напусне Европа, е невъзможно. 1943 г. е най-мъчителната, най-кошмарната, за евреите в Европа. Това е веднага след “окончателното решение", когато визи за напускане на Европа, почти не получават”, каза Силвия Авдала.

Британският парламент обсъжда предложенията си, като бройката на потенциалните емигранти е променяна многократно.

“През Втората световна война има опити за спасяване на евреи, като видимо от дебатите в Британския парламент, които са на 3 февруари 1943 г., става ясно, че официална оферта за измъкване бързо на огромна група от Европа е приета само и единствено от българските власти”, добави Авдала.

В публикация във Вестник “Зора” от 3 март 1943 г. става ясно, че е постигната договорка за изселването в Палестина на 4000 възрастни и 4000 деца. Въпреки това до осъществяването на това предложение така и не се стига.