Разгневени студенти и ученици се събраха пред президентския дворец в Никозия. Демонстрацията беше организирана след призив на младежка организация в социалната мрежа Фейсбук.

Протестът е срещу приетия болезнен спасителен пакет, който трябва да помогне на островната страна да избегне банкрута. Демонстрантите издигнаха лозунги „Долу ръцете от Кипър" и „Тези, които крадат нашите пари, трябва да влязат в затвора и да си платят".

„Повечето от родителите ни ще си загубят работата. Всички ще бъдем с по-ниски доходи. За някои дори ще е трудно да следват,” опасяват се младежите.

„Разбиха мечтите ни, всичко, за което сме работили и сме постигнало досега. Просто сега доубиваме тая страна, защото те го искат,” коментира младеж.

Протестиращите бяха подкрепени и от държавни служители. Кипър си осигури 10 млрд. евро спасителен заем от международните кредитори, но в замяна островната страна трябва да наложи висок еднократен данък върху депозитите над 100 000 евро в двете най-големи банки.

Кипърците се събудиха тази сутрин и разбраха, че банките им са затворени за 11-ти пореден ден, след като властите решиха да не се допуска изтичане на депозити. Очаква се в четвъртък банките да отворят врати. В страната обаче вече тръгнаха слухове, че огромни средства са напуснали банките по различни канали на финансовите институции.