Мащабна спасителна операция успя да опази 16 застрашени лунни мечета от отглеждането им за меча жлъчка, която се използва в традиционната китайска медицина. Сега животните са в приют на организацията Free the bears в Лаос, където екип от 7 експерти ще се грижи за тях. 

„Миналата седмица получихме обаждане от екологичната полиция в столицата Виентян, в което ни казаха, че са извършили обиск в къщата на незаконен търговец на диви животни и са открили 17 мечета, за жалост едно от които вече беше починало. Така че 16 живи мечета, изключително малки, очевидно закупени незаконно от ловци в северен Лаос. Не знаем защо са закупили толкова голям брой мечета, най-вероятно за да се опитат да създадат ферма за мечешка жлъчка“, казва изпълнителният директор на организацията Free the bears, Мат Хънт, пред Ройтерс. 

Полицията е нахлула в къщата, собственост на китайски гражданин и неговата лаоска съпруга, заради сигнали от притеснени съседи, които чували виковете на животните. Според Мат това е най-мащабното спасяване на застрашени мечки в света.

Снимка: bTV

Той казва още, че продължава усърдната борба срещу нехуманната практика за отглеждане на меча жлъчка, използвана за традиционна медицина в различни азиатски страни. Сред тях са Китай, където се отглеждат около 10 000 мечки, Виетнам с около 300 мечки и Южна Корея, където правителството е поело ангажимент да прекрати отглеждането на мечки с тази цел до 2 години. 

Снимка: bTV

„Работим с правителството на Лаос повече от 20 години и се опитваме да подсигурим, че отглеждането на мечки за тяхната жлъчка няма да се утвърди тук по начина, по който това се случва други страни. Така успяхме да задържим броя на животните, отглеждани във ферми за меча жлъчка, под 100 животни. Броят на фермите леко намаля, но все още се борим да затворим всички ферми“, казва още Мат. 

На фона на напредъка се очертава и една сурова реалност - отгледаните от хора мечета няма да могат да бъдат пуснати на свобода и ще се нуждаят от доживотни грижи в приюта.

Снимка: bTV

Според Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN) лунните мечки, известни още като азиатски черни мечки, са класифицирани като уязвими от изчезване главно заради лова и загубата на местообитания.

Те са защитени от международна търговия по силата на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и получават допълнителна защита в Лаос, където е забранен ловът, притежаването или търговията с мечки или части от техните тела.