Усилията на Китай да контролира обществото чрез цифрови технологии са „смъртна опасност” за свободата по света, а китайският президент Си Цзинпин е „най-опасният противник на отворените общества”. Това обяви милиардерът филантроп Джордж Сорос в реч по време на Световния икономически форум в Давос.

Той коментира, че „водят търговска война практически с целия свят, САЩ би трябвало да се съсредоточат върху Китай” и призова за по-твърди мерки срещу компании като „Зет Ти И” (ZTE) и „Хуайей” (Huawei).

Двете фирми вече имат сериозни проблеми зад Океана и то заради един от най-големите политически противници на Сорос – президентът на САЩ Доналд Тръмп. Под натиска на Вашингтон смартфоните и мрежовото оборудване на китайските производители имат силно ограничено пазарно присъствие, като ZTE даже се оказаха на ръба на фалита.

Според Сорос „ако тези компании започнат да доминират на 5G пазара, те ще представляват неприемлив риск за сигурността на останалия свят”. Според финансиста Китай е „най-богатият, най-силният и най-развитият в машинното обучение и изкуствения интелект авторитарен режим в света”.

Очаквано, Пекин не реагира радушно на коментарите му. „Изказванията на някои личности, които обръщат наопаки критериите за редно и нередно, са безсмислени и няма нужда да бъдат опровергавани”, посочи говорител на китайското МВнР.

По материали от БТА