Самотна косатка е била заснета да ловува и убива голяма бяла акула в „удивителна атака“. За този странен инцидент в океана разказва Би Би Си.

Учените коментират, че това е нещо „безпрецедентно“ и показва изключителните хищнически умения на косатките.

Две мъжки косатки край бреговете на Южна Африка са били наблюдавани как убиват големи бели акули. „Това ни хвана неподготвени“, каза за Би Би Си биологът д-р Алисън Таунър, която работи в университета „Роудс“ в Греъмстаун (Южна Африка) и от години наблюдава поведението на акулите.

Тя и нейните колеги публикуваха подробен и донякъде зловещ анализ за новите си наблюдения в специализирано списание за морска наука.

Атаката на едната от двете косатки край бреговете на Южна Африка, заснета през 2023 г., е „солова и много бърза“. Мъжкият екземпляр убива за по-малко от две минути акулата и изяжда черния ѝ дроб, разказват учените, които за пръв път успяват да заснемат такива кадри с дрон.

Снимка: BBC

Учените нарекли косатките Порт и Старборд и ги наблюдавали в продължение на година и половина. Така те установили, че двата мъжки екземпляра „проявяват склонност към извличането и консумирането на черен дроб от акули“. По време на атаките акулите правели отчаяни опити да избегнат хищниците.

Д-р Таунър описва как Старборд хваща лявата гръдна перка на млада бяла акула с дължина около 2,5 метра и я атакува няколко пъти, преди да я „изкорми".

Учените все още не могат да обяснят това кръвожадно поведение на мъжките косатки. Д-р Таунър обаче смята, че в основата на това е човешката дейност – като изменението на климата и промишления риболов в океаните. Според нея е възможно това поведение да окаже последици за здравето на косатките, защото наред с всичко останало те поглъщат токсини и метали от черния дроб на акулите.