Пандемията от новия коронавирус е убила повече американци отколкото пандемията от Испански грип през 1918 година, сочат последните данни за смъртността в Съединените щати.

Повече от 675 000 души са починали от COVID-19, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“. Това надминава изчисленията за смъртността от най-смъртоносната пандемия на 20 век.

Разлики между двете пандемии

Жителите на Съединените щати са три пъти повече в сравнение с тези през 1918 г. Макар смъртността да е по-висока сега, пандемията от 1918 г. е убила по-голяма пропорция от американците.

През 1918 г. не е имало ваксина. Сега има няколко вида и те са масово достъпни, но милиони американци продължават да не са ваксинирани. В момента около 36% от американците не са ваксинирани.

Учените посочват също и по-бързото разпространение на дезинформация, което вдига смъртността. Интернетът се посочва като „нож с две остриета“ – чрез него достъпваме едновременно достоверна, но и лъжлива информация.

Снимка: Getty Images

Прилики между двете пандемии

Една от масовите заблуди е, че ако си млад и здрав това автоматично означава, че няма да се разболееш или няма да караш вируса тежко.

По време на пандемията от Испански грип смъртността е била най-висока сред младите и здрави хора на възраст от 20 до 40 години. Около две трети от смъртните случаи през 1918 г. са на хора от 18 до 50 години.

При COVID-19 рискът да се разболееш тежко и дори да умреш когато си млад също съществува, макар и да е много по-нисък от този по време на Испанския грип.

Друга прилика, която учените посочват е колективната безотговорност. Макар постоянните съвети и препоръки на здравните власти, по време и на двете пандемии хората не са ги спазвали.

Снимка: Getty Images

През 1918 г. случаите на Испански грип в Сан Франциско намалели. Тогава органите на реда решили да отпразнуват този момент като направят голям парад в града. Два месеца по-късно Сан Франциско отново бил на колене пред разрастващата се вълна от заболели.

При сегашната пандемия учените посочват, че почти всеки нов смъртен случай от COVID-19 може да се предотврати с ваксинация.

Кога ще бъде краят?

Световната здравна организация определя пандемията като „глобално разпространение на нова болест“, но няма точно мерило кога една пандемия е приключила.

Пандемията от Испански грип преминава в три вълни – от пролетта на 1918 г. до лятото на 1919 г. Въпреки това, вирусът продължава да циркулира сезонно в продължение на 38 години.

Според учените именно това ще се случи и със SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Пандемията може да утихне, глобалното разпространение да се ограничи, но вирусът ще се появява сезонно в продължение на години.