Последният хитов сериал на Netflix – Baby Reindeer очаквано предизвика сериозни проблеми и историята се разрасна още повече. В серийната драма се разказва историята на мъж, който е преследван от жена – по действителна история. Именно тази малка подробност предизвика лавина от въпроси, заплахи за смърт и съдебни дела, пише Би Би Си.

В предаването на британеца Пиърс Морган гостува 58-годишната шотландка Фиона Харви. Тя беше представена като „истинската Марта“ от Baby Reindeer.

По време на разговора, който беше излъчван на живо в YouTube, Харви беше обиждана и заплашвана в коментарите. Тя обясни появата на сериала въпреки нейните желания с думите: „Това придоби чудовищни размери, отне много от живота ми. Намира го за ужасно. Получавам заплахи за смърт онлайн. Някои от тях звучат съвсем истински. Хората ми звънят. Просто е ужасно“.

Според интернет тролове Харви е истинската Марта от сериала и именно тя е преследвала създателя му Ричард Гад в продължение на три години. Според данните от съдебните дела, преследвачката на Гад е изпратила повече от 41 000 имейла и гласови съобщения с дължина 350 часа на мобилния му телефон. Тя редовно се появявала на работното му място без предупреждение, посещавала негови събития и тормозела родителите му.

Сериалът е вдъхновен именно от живота на Гад, който играе и главната роля, и се превърна в изключителен глобален хит за стрийминг платформата. Според данните на Netflix сериалът е гледан повече от 60 млн. пъти за един месец. Самият Гад коментира пред медиите, че никога не е очаквал такъв интерес.

И въпреки това огромният интерес може да бъде и негативен – много потребители гледат подобни сериали, вдъхновени от истински събития, с телефона в ръка… и проверяват онлайн цялата история. За много кратко време зрителите намират Харви онлайн.

Въпреки твърденията на Гад, че самоличността на неговата преследвачка е напълно предпазена и няма как да бъде открита, името на Фиона Харви е из целия интернет. Харви, подобно на Марта, е по-възрастна жена, която подозрително много прилича на героинята. Тя е бивш адвокат, както е в историята, и има предишни провинения в тормоз. Харви от своя страна лично потвърждава, че е посещавала бара, в който Гад работи и е ходила на негови комедийни спектакли.

Въпреки молбите на Гад в Инстаграм интернет потребителите да не спекулират със самоличността на неговата преследвачка, Харви е осветлена онлайн. Така се стига до интервюто при Пиърс Морган, което беше гледано от огромно количество зрители, но не мина и без критики, че водещият се възползва от Харви.

В продължение на почти един час разговор, жената признава, че е изпратила „около 18 туита“ на Гад, но твърдо отрича да е била преследвачката от сериала или да е изпращала 41 000 имейла. Тя обяви, че възназмерява да съди Netflix и Гад заради появата на сериала.

Появиха се и още обвинения – не стрийминг компанията и Гад не са направили нужното, за да предпазят самоличността на преследвачката, която спада към категорията за уязвими психически личности.

Имало ли е нарушения?

Според международния разследващ редактор на изданието Deadline – Джейк Кантър, интервюто на Пиърс Морган разкрива детайл, който е изключително опасен. Ако наистина Фиона Харви е вдъхновението за Марта, тя е трябвало да бъде уведомена, че се работи по такъв сериал. От интервюто на Морган става ясно, че това не се е случило.

„Ако от Netflix бяха направили това, сега щяхме да сме в съвсем друга ситуация“, казва Кантър.

Надлежната грижа, когато става въпрос за представяне на членове от обществеността по телевизията, е изключително обсъждана тема през последните години. В Обединеното кралство това е основна тема след редица риалити продукции, както и преразкази на истински криминални драми като друг хит на Netflix от 2020 г. – „Чудовище: Историята на Джефри Дамър“, който беше направен без съгласието на семействата на жертвите.