Служители на Световната здравна организация са посягали сексуално на жени от Демократична република Конго, докато в страната върлува ебола. Това сочат данни на ново разследване, поръчано от СЗО. Става въпрос за повече от 80 случая, свързани с 21 представители на Организацията от периода между 2018 г. и 2020 г, пише „Ал Джазира“.

Жертвите на насилие не са получили подкрепа

В документа, състоящ е от 35 страници, е описан разказа на „Джулиана“, най-младата от предполагаемите жертви. В него се говори за шофьор на СЗО, който е предложил да я прибере у дома след работната ѝ смяна.

„Вместо това той я завежда в хотел, където я изнасилва“, твърди се в доклада. Вътре пише още, че предполагаемите жертви „не са получили необходимата подкрепа и съдействие, които се указват при подобни унизителни преживявания“.

В разследването се посочва, че по-голямата част от насилниците са били конгоанци, временно наети от СЗО в центрове за лечение на опасния вирус.  

Последва извинение

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус публично се извини на жертвите по време на пресконференция след публикуването на доклада.

„Моят основен приоритет е извършителите да не бъдат оневинени, а да бъдат държани под отговорност“, заяви той.

Снимка: Reuters

Директорът на СЗО за Африка Матшидисо Моети коментира, че Организацията е „ужасена и потресена" от резултатите от разследването.

Какво се е случвало?

Единият от участниците в разследването Малик Кулибали потвърди за 9 случая на изнасилване. Останалите остават в графата „неизяснени“.

Снимка: EPA

Интервюирани са десетки жени, на които им е предложена работа в замяна на секс. Потърпевшите признаха, че извършителите не са използвали предпазни средства, което е довело и до забременяване (а и вероятно до болести, пренесени по полов път). В някои от случаите мъжете дори са ги принуждавали да правят аборт, пише още в доклада.

Една от жертвите от североизточния град Бутембо призна пред кореспондент на „Дойче веле“: "Ако се харесате на някого и му се поддадете, ще получите работа. Започнах като хигиенист в центъра за лечение на Ебола. Месец по-късно той ме направи администратор на лагер."

Общо 51 жени са подали сигнали за злоупотребата не само от работници на СЗО, УНИЦЕФ и Международната организация по миграция (МОМ), но и от персонал в организации за помощ като „Оксфам“, „Лекари без граници“, „Уърлд вижън“ и „Алима“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!