Премиерът на Словакия Роберт Фицо претърпя още една операция, два дни след като беше прострелян многократно. Новината съобщи словашкият министър на отбраната Робърт Калиняк, предаде „Асошитейтед прес“.

59-годишният Фицо беше нападнат, докато поздравяваше поддръжници след правителствено заседание в бившия въгледобивен град Хандлова. Заподозреният нападател е арестуван, а по-рано днес, 17 май, полицията претърси дома му.

Мириам Лапуникова, директор на университетската болница „Фр. Д. Рузвелт“, където премиерът беше откаран с хеликоптер след като беше прострелян, казва, че му е направена компютърна томография и в момента той е буден и стабилен в интензивното отделение.

Тя определи състоянието му като „много сериозно“. По думите ѝ при операцията са отстранени мъртвите тъкани, които са останали в тялото на Фицо.

„Мисля, че ще минат още няколко дни, докато окончателно разберем посоката на по-нататъшното развитие“, заяви пред репортери в болницата словашкият министър на отбраната.

Опитът за убийство на министър-председателя Роберт Фицо предизвика шок в цяла Европа.

Покушението беше първият по-голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и предизвика международно осъждане.