Словашкият премиер Роберт Фицо е на косъм от смъртта два дни след опита за убийство, който предизвика шокови вълни в Европа. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио, предаде Ройтерс.

"Молим се за премиера и подкрепяме Словакия. Пожелаваме му бързо възстановяване и завръщане на работа. Роберт Фицо е между живота и смъртта“, заяви Орбан.

Вчера вицепремиерът на Словакия Роберт Калиняк съобщи, че премиерът на страната е в тежко състояние и е твърде рано да се каже дали ще се възстанови.

Опитът за убийство на министър-председателя Роберт Фицо предизвика шок в цяла Европа.

Покушението беше първият по-голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и предизвика международно осъждане. Политически анализатори и законодатели твърдят, че това е разкрило все по-нестабилния и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа, отбеляза Ройтерс.

"За съжаление все още не мога да кажа, че печелим или че прогнозата е положителна, защото степента на нараняванията, причинени от четирите огнестрелни рани, е толкова голяма, че на организма все така ще бъде трудно да реагира", заяви Калиняк.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок посочи стрелецът, на когото полицията повдигна обвинение в опит за убийство, е действал сам, а преди това е участвал в антиправителствени протести.

Снимка: Ройтерс

"Това е вълк единак, който се е радикализирал в периода след президентските“, заяви Ещок.

Заподозреният е посочил като причина за нападението политиката на правителството по отношение на Украйна и плановете му да реформира обществената телевизия и да премахне специалната прокуратура, добави словашкият вътрешен министър.

Снимка: Ройтерс

Мириам Лапуникова, директорката на Университетската болница "Ф. Д. Рузвелт" в Банска Бистрица, където е приет Фицо, заяви, че 59-годишният министър-председател е претърпял петчасова операция с два екипа за лечение на множество огнестрелни рани.

"Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще бъде в интензивното отделение", каза тя пред журналисти.

По-късно съюзникът на Фицо и новоизбран президент на Словакия Петер Пелегрини каза, че е успял да разговаря за кратко с премиера в болницата.

Снимка: Ройтерс

"Той е в състояние да говори, но само няколко изречения, тъй като е много уморен, защото приема някои лекарства", каза той пред журналисти.

Словашкият президент Зузана Чапутова призова към успокояване на политическото напрежение. На свой ред Пелегрини призова партиите в Словакия да преустановят или да смекчат агитацията си за изборите за Европейски парламент следващия месец.

"Ако има нещо, от което народът на Словакия се нуждае спешно днес, то това е поне основен консенсус и единство между политическите представители на словашките граждани", каза Пелегрини, който спечели изборите през април.