ЕС се нуждае от по-комплексни решения от сега обсъжданите, за да може да уреди въпроса с бежанците. Това заяви в Словакия австрийският министър на външните работи Карин Кнайсъл, цитирана от ДПА.

С оглед на огромните демографски промени в страните на произход на бежанците съюзът се нуждае "от общи решения, които не може просто да бъдат сведени до квоти", заяви Кнайсъл.

Тя е на първото си задгранично посещение като първи дипломат на новата управляваща коалиция във Виена.

В Братислава Кнайсъл се срещна с Иван Корчок, държавен секретар на Словакия по въпросите на ЕС, който изрази становище, сходно с нейното.

Квотите не работят, защото пренебрегват желанията на повечето бежанци, които искат да отидат в по-богатите страни от съюза, а не в такива като Словакия, заяви той.

През 2015 г. Словакия стана първата държава членка оспорила по съдебен ред квотния план на ЕС, който предвиждаше пристигналите на негова територия хора да бъдат поравно разпределени между отделните страни от съюза. Братислава загуби това дело в Съда на ЕС и за разлика от Унгария заяви, че приема решението на съда.

Кнайсъл каза, че Словакия е намерила други начини да изрази добрата си воля по въпроса за миграцията, като например спонсорира програми за охрана на границите и бежанците в други страни.