От три години 37-годишният Том Филипс от Марокопа, Нова Зеландия, играе на котка и мишка с местните власти. След спор за попечителство със съпругата си Кат, мъжът изчезва безследно през декември 2021 г. с трите им деца - Джейда (11), Маверик (9) и Ембър (8).

Миналата седмица двама ловци правят снимки и видеозаписи на мъжа и децата и извикват полиция. Те не смеят да спрат въоръжения баща. Когато органите на реда пристигат, Филипс и наследниците му вече са изчезнали - като призраци в пустинята.

Тази седмица майката на Джейда, Маверик и Ембър нарушава дългото си мълчание. Тя отдавна е загубила доверието си в властите в страната, а притесненията за децата ѝ разкъсват сърцето ѝ, коментира New Zealand Herald.

След последните записи Кат Филипс е ужасена, но и безкрайно благодарна на ловците за доказателствата.

„Наистина мислех, че този път ще се приберат“, казва тя.

След като Том Филипс успява да изчезне отново, майката смята, че издирването на децата ѝ „е твърде голяма задача за полицията".

Тъй като съпругът ѝ е от селската общност на Марокопа, където ловците са направили и последните снимки, жената е убедена, че 37-годишният мъж получава подкрепа.

 

„100% съм сигурна, че някой им помага. Някой се грижи за тях или просто оставя неща на леснодостъпни места, които да вземат“, коментира Кат.

Тя се надява отвлечените ѝ деца скоро да се приберат.

Снимки: Личен архив/Polizei Neuseeland

„Те заслужават нещо по-добро. Крайно време е да се приберат“, казва майката и посочва, че отношението на Томас към децата е основно малтретиране.

Срещу него има заповед за арест от декември 2021 г. Властите на Нова Зеландия отправят апел никой да не му помага.

Том Филипс Снимка: Polizei Neuseeland

Междувременно през последните три години мъжът прибягва до все по-радикални мерки.

През май 2023 г. 38-годишният баща ограбва супермаркет, а по-късно извършва кражба на кола и обир на банка - очевидно с едно от децата.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK