Два дни след погребението на лидера на частната военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин в Телеграм се появи ново видео с него, за което се твърди, че е заснето в Африка.

В записа, вероятно направен в последните му дни, той говори за сигурността и спекулациите дали е жив. Той е публикуван днес от канала "Сива зона", който е свързан с частната армия "Вагнер".

„За тези, които обсъждат дали съм жив или не, как се справям - точно сега, през уикенда, втората половина на август 2023 г., съм в Африка. Така че за хората, които обичат да обсъждат изтриването ми или личния ми живот, колко печеля или каквото и да е друго - всичко е наред“, казва Пригожин ввъ видеото.

Агенция Ройтерс не може да потвърди кога и къде е направен записът.

Oблеклото, военната униформа и шапката на Евгений Пригожин, както и часовникът на дясната му ръка, съвпадат с външния му вид във видеоклип, публикуван от групата „Вагнер“ на 21 август, за който той твърди, че е заснет в Африка, но и той не може да бъде проверен от Ройтерс.

Погребението на лидера на „Вагнер“ се състоя във вторник при засилена охрана на гробището в Санкт Петербург. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, обясни, че руският президент няма да присъства и уточни, че организацията е семеен въпрос. 

Руските власти обявиха, че Пригожин е загинал в самолетна катастрофа, като Кремъл отрече да има нещо общо с падането на самолета.

Катастрофата на Пригожин стана на 23 август вечерта – след две месеца след бунта, който Владимир Путин определи като „предателство“. Всички 10 души на полета са починали.