В Съединените щати тече разгорещен дебат за реформа на полицията след смъртта на Джордж Флойд по време на арест. Една от идеите е полицейските управления да бъдат разформировани или оставени без бюджет. Предлага се и част от финансирането за органите на реда да бъде пренасочено за социални програми сред афроамериканската общност.

Този вторник хиляди се събраха в Тексас въпреки 38-градусовата жега, за да изпратят Джордж Флойд. Вече 16 дни протестите породени от неговата смърт не стихват и ако в началото имаше погроми и грабежи, то сега демонстрациите са предимно мирни. По всичко личи, че  съществува наболял проблем с органите на реда в САЩ.

Въпросите за расовата дискриминация и полицейското насилие се превръщат и във водещи при изборната кампания за президент. Кандидат-президентът на демократите Джо Байдън се включи чрез видеовръзка по време на погребението на Флойд и попита защо толкова много афроамериканци се страхуват и изпитват несигурност за живота си. В понеделник той се срещна и със семейството на загиналия.

Доналд Тръмп, който се бори за нов мандат и се определя като кандидатът на „реда и справедливостта“ все още не е излязъл с конкретно предложение за полицейска реформа.

И докато стотици изпратиха Флойд в последния му път, президентът Доналд Тръмп пусна в „Туитър“ конспиративна теория от анонимен блог за друг пострадал при сблъсък с полицията мъж в Ню Йорк.