Афроамериканецът Джордж Флойд, който почина при полицейски арест в Минеаполис, беше погребан в Тексас.

Смъртта му породи вълна от протести, заляла САЩ и редица градове по света. Погребението е в Хюстън, защото Флойд е прекарал по-голямата си част от живота си там.

После ковчегът с тленните му останки ще бъде положен до майка му в гробището на предградието Пърленд. Църквата, в която се проведе траурната церемония, беше препълнена с хора. Близките на Флойд се прегръщаха пред ковчега му.

Снимка: btvnovinite.bg

И докато в Хюстън течеше погребението на Флойд, в Женева около 5 000 души се събраха на протест против расовата дискриминация. Множеството прекоси моста „Мон Блан“ до другата част на града. Група протестиращи спря на моста, за да застане на едно коляно - жест, символизиращ протест против полицейското насилие. 

В Съединените щати разгорещен дебат за реформа на полицията след смъртта на Джордж Флойд по време на арест. Една от идеите е полицейските управления да бъдат разформировани или оставени без бюджет.

Снимка: btvnovinite.bg

И докато стотици изпратиха Флойд в последния му път, президентът Доналд Тръмп пусна в „Туитър“ конспиративна теория от анонимен блог за друг пострадал при сблъсък с полицията мъж в Ню Йорк.