15 дни след смъртта си, Джордж Флойд ще бъде погребан на церемония, която се случва в този час в Хюстън, Тексас - градът, където е израснал. На погребението говорят бившият вицепрезидент Джо Байдън и кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей.

А протестите след смъртта му продължават. Те са и повод за дискусия дали полицейските управления да бъдат оставени без бюджет. Въпреки 38-градусовата жега и при мерки срешу коронавируса, над 6000 души се сбогуваха с Джордж Флойд в понеделник. Хората бяха огорчени и тъжни заради загубата на Флойд. 

Междувременно съдът в Минеаполис увеличи на 1 милион 250 хиляди долара гаранцията за Дерек Човин - бившият полицай, който притискаше с крака си Флойд. Срещу него има обвинения за предумишлено убийство.

Снимка: Reuters
Смъртта на Флойд отключи протести по целия свят. Мнозина искат съкращаване или изцяло отнемане на бюджета на полицията и замяната ѝ с обществени звена за сигурност. А парите да бъдат пренасочени за образование и достъпни жилища в рискови райони.

Снимка: Reuters

„Знаем, че управлението е структура, която е причинила толкова много расистко и систематично неравенство в нашите общности. Сега, най-накрая, трябва да насочим тази енергия, гневът и тъгата към резултат. Но както съм казвал и преди - аз съм против закриването на полицейското управление“, коментира кметът Фрей.

Той може и да е против, но Общинският съвет в града е задействал процедура по разпускане на полицията. Кметовете на двата най-големи американски града Ню Йорк и Лос Анджелис също обсъждат варианти да пренасочат десетки милиони от полицейското финансиране за други програми.

Снимка: Reuters

Повечето политици засега не застават плътно зад идеята за разформироването на полицейските управления. Президентът Доналд Тръмп и неговият екип са против намаляването на парите за полицията. А изглежда, че това ще се превърне в един от проблемите, който ще търси идеи за решения по време президентската кампания тази година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!