Фотографът, заснел деца със садо-мазо мечета за рекламната кампания на модната марка „Баленсиага“, твърди, че получава смъртни заплахи заради скандала. Преди около две седмици Коледната кампания на бранда предизвиква сериозно недоволство в социалните мрежи относно сексуализирането на децата. 

Пред Guardian авторът на снимките Габриеле Галимберти казва: „Получавам съобщения от рода на „знаем къде живееш“, „Идваме да убием теб и семейството ти“, „Ще изгорим къщата ти“. 90% от съобщенията са от хора в САЩ.

Скандалът обхваща две различни фотосесии 

Галимберти е работил по изображенията на деца, които държат плюшени мечета в робско облекло, а не по кампанията на „Адидас“ x „Баленсиага“, в която има чанта върху документи, описващи съдебно дело за детска порнография.

 

Двете кампании обаче често са споделяни заедно в Туитър, което води до предположението, че Галимберти е работил и по двете. Той твърди, че медиите са взели изображенията на двете кампании от социалните мрежи и са ги публикували заедно. В резултат на това той съди четири медии.

Габриеле Галимберти казва, че не е имал почти никакъв принос в избора на предметите, използвани в изображенията. „Аз съм фотограф-документалист. Снимам това, което намирам там... За мен, ако стаята е червена или жълта, няма никакво значение“, казва той.

Още след скандала от „Баленсиага“ пуснаха официално изявление, в което се извиниха и поеха отговорност за снимките, но Галимберти твърди, че забавянето на бранда е довело до по-нататъшни злоупотреби, свързани с него.