В британския парламент се проведе първият кръг на гласуване за нов лидер на Консервативната партия, който ще стане и следващ премиер на Великобритания.

До тук се стигна след оставката миналата седмица на Борис Джонсън.

Стана ясно, че от 8-те кандидати към следващото гласуване утре продължават шестима. 

Двама мъже и 4 жени остават в надпреварата за следващ премиер на Великобритания след първия вот в парламентарната група на Консерваторите.

Бившият министър на финансите Риши Сунак (с 88 гласа) и министърът на търговията Пени Мордънт (със 67 гласа) са кандидатите, получили най-много гласове от съпартийците си днес.

От утре започват серия от гласувания, след всяко от които ще отпада събралия най-малко гласове. Гласуванията ще продължат до момента, в който останат само двама кандидати, от които с пряко гласуване, по пощата, близо 200 000 членове на партията ще изберат следващия си лидер.

Според излязло експресно проучване на YouGov, ако стигне до него, Пени Мордънт ще спечели прекия вот на членовете на Консервативната партия пред всеки друг от участниците в надпреварата.

Така на 5 септември, когато се очаква да стане ясно името на победителя, може да се окаже, че Великобритания ще има третия си премиер жена.

Междувременно Борис Джонсън заяви, че ще си тръгне от поста "с високо вдигната глава“, а след заплахите на опозицията да внесе вот на недоверие срещу правителството, следващата седмица кабинетът сам ще предложи вот на доверие в парламента.