Премиерът на Великобритания подаде оставка. Това се случи след безпрецедентна вълна от 59 оставки на министри и висши държавни служители, които изразиха съмнения в качествата на Борис Джонсън да продължи да управлява.

"В политиката никой не е незаменим." С тези думи, казани пред съпругата му Кари, най-малкото му дете и малка група поддръжници, Джонсън сложи край на напрегнато очакване. Това стана на третия ден след началото на драматичен натиск от негови министри и съпартийци да подаде оставка.  

Джонсън е подложен на натиск да се оттегли незабавно и да определи свой заместник, който да управлява до избора на лидер на Консервативната партия и формирането на следващия кабинет. Този процес може да отнеме няколко месеца и името на новия премиер да стане известно в края на септември. 

Ето какво точно каза Джонсън:

"Волята на Консервативна партия е да има нов лидер и следователно нов министър-председател. Процесът на избор на този нов лидер трябва да започне сега и графикът ще бъде обявен следващата седмица. Днес назначих кабинет, който да служи, както ще направя и аз, докато новият лидер не бъде избран. Искам да знаете колко съм тъжен да се откажа от най-добрата работа на света."