Британският премиер Борис Джонсън планира да подаде оставка по-късно през деня, съобщават британските медии и Ройтерс.

Очаква се това да се случи до часове, като Джонсън ще даде и изявление. 

Според високопоставени източници от "Даунинг стрийт" 10 в момента се подготвя изявлението, с което Джонсън ще подаде оставка. Има спекулации дали ще се отегли само като лидер на Консервативната партия и ще остане премиер до есента или ще обяви пълното си отегляне. Какъвто и вариант да избере за отеглянето си е ясно, че Джонсън ще се нареди сред най-кратко управлявалите премиери в историята на странта. 

Новият министър на финансите Надим Захауи призова днес премиера да подаде оставка – по-малко от 48 часа след като беше назначен на поста от него. Такъв апел има и от министъра на отбраната Бен Уолъс.

Според публикувано социологическо проучване, направено от YouGov, 70% oт британците искат оствката на премиера. За първи път близо 54% от членовете на консервативната партия, на която Джонсън е лидер очакват същото.

Букмейкърите в страната започнаха залагания кой ще бъде наследник на Джонсън. Със залози 4 към 1 в момента с най-големи шансове според тях има младшия министър на търговията в сегашното правителство Пени Мордънт.