Във Великобритания късно снощи група лоялни на премиера Борис Джонсън министри се опитаха да го убедят да се оттегли от поста след 43 оставки за един ден на министри, заместник-министри и висши правителствени и партийни служители.

Джонсън заяви след срещите, че ще бъде безотговорно да подава оставка, след като милиони гласоподаватели са му дали мандат да управлява.

За да демонстрира сила, малко след 11 часа българско време уволни министъра на жилищното настаняване и общностите Майкъл Гоув, който по-рано също го бе посъветвал да се оттегли, което му спечели определението от "Даунинг стрийт", че е "змия".

Сценариите за развитието на кризата са два - днес оставките на министри от кабинета му да продължат и това да принуди Джонсън да се оттегли или да бъдат променени партийните правила и да последва нов вот на доверие за премиера, който този път ще загуби.

Междувременно стана известно, че Борис Джонсън смята да обяви план за британската икономика заедно с новия финансов министър Надим Захауи, включващ и драстично намаляване на данъците.