Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите си отношения след седемгодишния разрив между двете страни, който допълнително разпали напрежението в Персийския залив и задълбочи конфликтите в региона.

Ирански медии съобщиха, че стоплянето на отношенията е постигнато след преговори в Китай, който поддържа близки връзки с двете съперничещи си сили в Близкия изток. В столицата Пекин са били изпратени високопоставени ирански и саудитски служители в областта на сигурността.

"В резултат на разговорите Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите си отношения и да открият отново посолства в рамките на два месеца", съобщи иранската информационна агенция IRNA.

Официалната информационна агенция на Саудитска Арабия потвърди споразумението и публикува съвместно изявление на Рияд и Техеран. В него се казва, че двете страни са се договорили да зачитат държавния суверенитет и да не се намесват във вътрешните работи на другата страна.

Договорено е също да бъде прилагано отново споразумението за сътрудничество в областта на сигурността, подписано през 2001 г., както и друго - за търговия, икономика и инвестиции.

Двете водещи мюсюлмански сили в Близкия изток - шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, са в конфликт от години и подкрепят противоположни страни в редица регионални войни, като тази в Йемен и Сирия.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си връзки с Иран през 2016 г., след като посолството ѝ в Техеран беше щурмувано по време на спор между двете страни относно екзекуцията от страна на Рияд на шиитски мюсюлмански духовник.