Лидерите на страните членки на Съвета за сътрудничество на арабските страни в Персийския залив подписаха споразумение, което слага край на дипломатическия спор с Катар, съобщи ДПА. Церемонията се състоя на 41-вата официална среща на върха на организацията в град Ал Ула в Саудитска Арабия.

"Благодаря на лидерите на страните от Персийския залив за тази смела стъпка. Срещата изигра важна роля за укрепването на стабилността в региона и братството между нашите страни", заяви саудитският принц Мохамед бин Салман, който председателстваше форума.

Саудитският престолонаследник откри годишната среща на върха на шестте  арабски страни от Съвета за сътрудничество в Залива с призив за единство срещу Иран. "Днес се нуждаем отчаяно от това да обединим усилията си, за да се изправим пред предизвикателствата, които ни заобикалят", каза той в телевизионно обръщение, излъчено по "Ал Арабия".

"Те включват заплахите, които представлява ядрената програма на иранския режим и програмата за балистични ракети, както и подривните и деструктивни проекти на неговите марионетки", добави Мохамед бин Салман.

Изказването на саудитския престолонаследник идва на фона на новината, че Техеран е подновил работата на инсталациите си за обогатяване на уран.

Страните членки на Съвета - Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия, подписаха споразумение за прекратяване на дипломатическата криза с Катар, предаде ТАСС.

"Усилията (на Кувейт и САЩ) ни позволиха да постигнем споразумение по Декларацията от Ал Ула, която ще бъде подписана на тази среща на върха, където ще потвърдим солидарността и стабилността в Залива", каза саудитският принц, цитиран от „Франс прес“.

То предвижда нормализация на отношенията, снемане на блокадата, отваряне на въздушното пространство и морските и сухопътни граници с Катар.

Още в понеделник външният министър на Кувейт шейх Насър Ас Сабах обяви, че е постигнато споразумение за вдигане на блокадата на емирството. Според арабски медии Саудитска Арабия е отворила сухопътната си граница към Катар в полунощ.

На срещата в Ал Ула присъстваше и египетският външен министър Самех Шукри, който обяви, че Кайро също е съгласен да поднови отношенията си и въздушните връзки с Катар.

Арабските монархии в Персийския залив скъсаха отношенията си с Катар през 2017 г., защото го обвиниха, че подкрепя тероризма и се бърка във вътрешните им дела. Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството.

Заливните монархии поставиха редица условия на Доха, сред които намаляване на контактите с Иран и прекратяване на комуникацията с терористични групи в региона и "Мюсюлмански братя" в Египет, ликвидирането на турската военна база на катарска територия, както и закриването на телевизионния канал "Ал Джазира". Катар определи отправения му ултиматум като неизпълним.