Дипломатическата криза в Персийския залив се разраства.

Днес авиокомпаниите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет преустановиха всички полети от и към Катар.

Това се случи, след като четирите страни и още три държави в Залива прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, тъй като го обвиняват, че подкрепя тероризма и дестабилизира региона. 

Катарската авиокомпания „Катар еъруейз”, от своя страна, обяви, че също преустановява всички полети за тези страни. Пред гишетата на катарския превозвач в Саудитска арабия се извиха опашки от пътници, които се надяваха парите им да бъдат възстановени.

 

Снимка: Reuters

Според преподавателя по политология в Катарския университет- проф. Маджуб Зауейри Катар не е на страната на джихадистите.

„Страната помагаше на общата военна операция в Йемен. Още едно доказателство е, че САЩ, че Катар участва активно в така наречената „война срещу тероризма”, твърди проф. Зауейри. По думите му в отношенията между емирството и съседите му има пукнатини от десетилетия.

През 2014 г. Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ изтеглиха посланиците си от Катар. Тогава спорът произтече от подкрепата на Доха за движението „Мюсюлмански братя” и за други радикални организации, активни в района.

Според проф. Зауейри ще е нужно усилие, за да се намери дипломатическо решение, но това няма да се случи скоро.

Междувременно дипломатическата криза предизвика паника сред населението в Катар. Хората масово започнаха да се запасяват с храна и провизии. По-рано днес катарското посолство съобщи, че гражданите на страната трябва да напуснат ОАЕ до 14 дни.

Маршрутът Доха – Дубай е популярен сред бизнесмените. Освен това летищата в емирството са важни транзитни точки за хората, пътуващи между Европа и Азия.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!