Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамeд бин Салмaн е обмислял убийството на покойния крал Абдулa посредством "пръстен с отрова". Твърденията направи бившият саудитски високопоставен член на разузнаването Саад ал Джабри в предаването „60 минути“ на телевизия Си Би Ес.

Снимка: Getty Images

По думите му Мохамед бин Салман е заявил намеренията си пред своя братовчед принц Мохамед бин Найеф през 2014 г. Идеята му е била да освободи престола за своя баща – Салман бин Абдулазиз.

„Той му е казал: Искам да убия крал Абдула. Ще взема отровен пръстен от Русия. Достатъчно е само да се здрависаме и той ще приключи“, разказа Джабри и подчерта, че дори и да се шегувал, думите са били взети на сериозно.

Снимка: Getty Images

Джабри определи Мохамед бин Салман като „психопат и убиец с безкрайни ресурси, представляващ опасност за неговия народ, американците и планетата“. Бившият член на разузнаването изтъкна, че случаят е бил решен тайно в саудитския дворец, но срещата е била записана и той знае къде са двете копия на видеото.

Крал Абдула почина на 90 години през 2015 г. На трона се възкачи неговият полубрат и баща на Мохамед бин Салман – крал Салман бин Абдулазиз. Тогава той посочи Мохамед бин Найеф за свой наследник, който беше и вътрешен министър. През 2017 г. обаче той беше заменен от братовчед си и настоящ престолонаследник.

Снимка: Getty Images

Найеф изгуби и позицията във саудитското вътрешно министерство. Появиха се и информации, че той е бил сложен под домашен арест, а през 2020 г. е бил задържан по неизвестни към момента обвинения.  

Тогава е и моментът, в който Саад ал Джабри бяга в Канада. Пред Си Би Ес той заяви, че е бил предупреден от приятел в близкоизточното разузнаване, че Мохамед бин Салман е щял да изпрати убийци след него. Става въпрос за октомври 2018 г. и няколко дни след като саудитски агенти убиха журналиста Джамал Хашоги в Турция.

Снимка: Getty Images

Екипът от шестима души бил кацнал на летището в Отава, но е бил върнат обратно защото граничните власти са открили „съмнително оборудване за ДНК анализ“.

Принц Салман отрича твърденията. В своя позиция до Си Би Ес, саудитското посолство във Вашингтон пише, че Саад ал Джабри е „дискредитиран бивш правителствен служител с дълга история на измисляне и създаване на разсейващи твърдения, за да скрие извършените от него финансови престъпления, възлизащи на милиарди долари, за да предостави луксозен начин на живот за себе си и семейството си".

Джабри е съден за корупция от различни саудитски институции, а канадски съдия замрази активите му под претекст, че има „доказателства за измама“. Той отрича да е откраднал каквито и да било държавни пари, заявявайки, че бившите му работодатели са го възнаградили щедро.