Сериозен политически скандал разтърси Скопие, след като опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обвини управляващите, че са дали възможност на издирвани мафиоти и наркотрафиканти от Балканите да се сдобият с международни паспорти от Северна Македония. 

Според ВМРО-ДПМНЕ „в периода от декември 2017 г. до януари 2021 г. на ръководителите на няколко наркокартела са издадени оригинални документи от Македония за безпроблемно пътуване и престой в чужбина“. От партията обявиха в началото на седмицата, че от тази схема са се възползвали около 200 души и предоставиха на медиите документи по случая. Опозицията обвини премиера Зоран Заев и вътрешния министър Оливер Спасовски, че са дали възможност това да се случи. 

Веднага след тяхната пресконференция при спецоперация бяха арестувани деветима полицейски служители, които бяха обвинени във фалшифициране на лични документи. 

От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония съобщиха, че спецакцията, която все още е в ход, се провежда в координация с разследващия офис на посолството на САЩ и Интерпол. 

На пресконференция вътрешният министър Оливер Спасовски обяви, че операцията е била подготвяна една година и изявите на ВМРО-ДПМНЕ са можели да я провалят. По-късно пред местни медии Спасовски заяви, че някои от документите са издадени по времето на служебното правителство, в което вътрешен министър е бил Наке Чулев от „тяхната партия“. 

Сред арестуваните полицейски служителите не е имало човек на ръководна длъжност. Те са издавали документи с фалшиви имена на издирваните лица. Сумата за получаване на фалшив паспорт е била около 20 000 евро. В подкрепа на престъпната група е работило и лице, което не е имало официални правомощия, а е изпълнявало ролята на посредник между търсещите паспорти и длъжностите лица, уточни министърът. 

В изявление за медиите премиерът Зоран Заев заяви, че няма да иска оставката на вътрешния министър, тъй като акцията е била успешна. По неговите думи един от чиновниците, изготвяли оригинални паспорти с фалшиви имена за регионалните престъпници, е дал документи на опозицията, за да ги публикува, да създаде политическо напрежение и по този начин той да се спаси. 

Сред хората, получили фалшиви документи, са: Седат Пекер - един от босовете на турската мафия и трафикант на оръжие, който се е сдобил с македонска лична карта на името на Джадин Амедовски, шефът на албански наркокартел Флориан Мусай, ползвал международен паспорт на името на Наум Фило, издирваният в няколко страни перач на пари за италианската мафия Валид Иса Хмаис, на когото е бил издаден паспорт с откраднатата самоличност на македонски гражданин от Корча – Вурмо Тако, един от водачите на черногорския Шкалярски клан - Йован Вукотич, който е ползвал документи с името Георги Андонов.

Случаят предизвика голям отзвук сред обществеността в Северна Македония. 

„За да работиш като фаянсаджия в Германия, ти трябва български паспорт. За дилър изискванията не са толкова строги и може с македонски“, коментират граждани на социалните мрежи, съобщава в свой материал македонската редакция на радио „Свободна Европа“.

„Скандалът може има тежки последствия и да доведе до прекратяване на безвизовия режим между Северна Македония и държавите членки на ЕС", заяви депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски, цитиран от онлайн изданието „Република“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!