Над 70 хил. души са се събрали на ежегодния фестивал Burning Man („Горящия човек”) в пустинята Невада. Ежегодното сборище на артисти и музиканти се провежда за 31 поредна година.

Фестивалът е основан на 21 юни 1986 г., като първоначално се е провеждал на плаж Бейкър в Сан Франциско. В началото е бил в доста по-малки мащаби – основателят Лари Харви и негови приятели разпродавали изкуството си.

Оттогава фестивалът се провежда от последната неделя на август до първия понеделник на септември.

Всяка година в „Блек рок сити” – град от каравани и временни постройки, изграден специално за фестивала – се събират хиляди хора, които празнуват различните форми на артистично изразяване.

Ако сте новак и никога не сте ходили на ходили на „Бърнинг мен” трябва да знаете, че за да ви допуснат до „Блек рок сити”, трябва първо да се овъргаляте в пясъка на пустинята.

Снимка: Reuters

„Блек рок сити” е изграден по подобие на истински град – има улици, булеварди, централни части и периферия. На участниците е забранено да шофират с повече от 8 км./ч., като повечето предпочитат да се придвижват с колело.

Снимка: Reuters

Разрешено е използването само на странни превозни средства или т.нар. „мутанти” – специално изградени платформи или автомобили, които да изразяват артистичната страна на всеки посетител.

Парите са абсолютно забранени по време на фестивала. Вместо това всякаква търговия се осъществява чрез размяна на предмети – ако искаш вода, например, даваш консерви с храна в замяна.

Снимка: Reuters

Повечето средства, които фестивалът събира от закупените билети, се даряват на различни каузи.

В продължение на цяла седмица участниците във фестивала могат да се включат в различни уъркшопи, концептуални работилници, медитативни сеанси. В пустинята не липсва и музика – всяка година на събитието се стичат музиканти от цял свят, като големите имена са в официалната програма, а по-малките свирят по „улиците” на „Блек рок сити”.

Снимка: Reuters

С всяка година посетителите на фестивала стават все по-интересни. От хора с най-различни странни костюми, перуки и грим, до чисто голи посетители, каращи странни превозни средства – всичко може да бъде видяно в пустинята.

Фестивалът има много строга политика за почистването – задължително е всички участници да съберат отпадъците си и да ги унищожат. В противен случай ги грозят глоби.

Името „Бърнинг мен” идва от традицията всяка година в последната нощ на фестивала да се изгаря огромна дървена фигура на човек, която се намира в центъра на града. Тогава всички се събират там, за да празнуват прераждането на човешкия дух и тяло.