Полицията в Сицилия е задържала 37 души по подозрение за връзки с мафията, сред които е и кметът на малко градче на острова, който е роднина на известния престъпник Салваторе Джулиано, съобщава агенция Ройтерс.

Срещу кмета на градчето Монтелпре, родното място на Джулиано, Джакомо Тинервия, са повдигнати обвинения за криминална дейност и връзки с местните престъпни кланове.

Разследването е започнало още през 2010 г. и според полицаите операцията е предотвратила създаването на нов престъпен клан, в западните райони на Палермо.

Миналата седмица в Италия беше проведена най-мащабната в историята операция по конфискуването на активи на мафията, на обща стойност 1,3 млрд. евро.

Задържаният кмет на Монтелпре е пряк роднина на известният престъпник Салваторе Джулиано, служил за прототип на няколко персонажа на писателя Марио Пузо.

Самият Джулиано става известен с убийството на 11 членове на мафиотски клан през 1947 г., преди сам да бъде ликвидиран от полицията през 1950 при неизяснени обстоятелства.